Zoals onlangs op Facebook is aangegeven willen jullie graag een blog over honger en het hongergevoel. Viola u vraagt en ik schrijf.

Er is dus behoefte om meer te weten over het begrip honger en hoe dit op een positieve manier te beïnvloeden is.

Allereerst dienen we meer te weten wat honger nu eigenlijk is. Honger is een samenloop van processen in het lichaam die aangeven wanneer het lichaam energie nodig heeft.
Zoals je weten kunnen wij als mensen maar op 1 manier energie verkrijgen dat is door voeding tot ons te nemen. Om vervolgens dit te “verbranden” in onze cellen zodat er energie vrijkomt. Wij kunnen niet een inwendige dynamo activeren of van het elektriciteitsnetwerk gebruik maken. Wellicht in de toekomst, maar nu moeten we het gewoon met eten en drinken doen.
Er zijn eigenlijk 2 soorten honger die we kunnen omschrijven als “echte honger” en “trek”. “echte honger” is fysiologisch van aard en speelt zich in het lichaam af.

Het hongergevoel zijn eigenlijk bepaalde prikkels die ons lichaam afgeeft zodat we gaan eten totdat er verzadiging is bereikt. Met andere woorden ons lichaam geeft dus aan wanneer wij nieuwe energie nodig hebben. Dit gebeurd via een kringloop van processen waarbij onze hersenen in contact staan met onze overige verteringsorganen en ons centraal zenuwstelsel. Deze geven ieder verschillende prikkels af en geven aan of ons lichaam verzadigd is of dat er juist hongerprikkels afgegeven dienen te worden.
Deze prikkels zijn:

 • Je bloedsuikerspiegel (hoe lager deze is hoe eerder het hongergevoel komt)
 • Invloed va hormonen
 • Niet aanwezige nutriënten in het spijsverteringskanaal.
  (vezels, vetten en eiwitten)
 • Leeg gevoel en krampen in de maag/darmstreek.
  Naamloos

Als er sprake is van één of meerdere van bovenstaande prikkels, zal het lichaam aangeven dat het energie nodig heeft.
Het kan ook voorkomen dat er een verstoring is in deze kringloop. Bijvoorbeeld dat het lichaam vraagt om energie terwijl er eigenlijk nog voldoende energie aanwezig is in het spijsverteringskanaal. Of dat het verzadigingscentrum geactiveerd blijft en dus geen honger is. Er is dus sprake van een verstoorde balans.
Dit komt vaak voor bij mensen geen regelmatig eetritme hebben en mensen die een dieet hebben gevolgd waarbij de hoeveelheden energie en of consistentie van het voedsel is aangepast. Luister dus goed naar je hongergevoel. Dit betekend dus dat als je honger krijgt, je dus moet eten en je eigenlijk al een te lange niks hebt gegeten. Dit geldt ook voor drinken. Als je dorst krijgt ben je eigenlijk al te laat.

 

Naast dat we prikkels hebben die van binnenuit ons lichaam komen zijn er ook externe prikkels die van invloed kunnen zijn op ons eetgedrag en hongergevoel. Dit zijn de sensorische prikkels die we krijgen door dat we eten zien of ruiken. Met andere woorden lekker in de stad lopen en de pas afgebakken croissants en verse slagroomtaart bij de bakker, de geur van verse friet en de kleur van een suikerspin etc. Deze externe prikkels worden versterkt door ons geheugen en de emoties die we aan eten linken. “Als ik bijvoorbeeld een dag heel hard gewerkt heb, mag ik mezelf trakteren met een …………”. “Vroeger kreeg ik altijd hier een stroopwafels van mijn ouders”.

Hier is dus de term van kracht dat het water je al in de mond loopt. Dat is een gevolg dat we ons al klaar maken om eten te ontvangen. We kennen het allemaal. Dit zijn de moeilijkste prikkels om te weerstaan aangezien het om producten gaat die vooral lekker en ongezond zijn. Het zijn traktaties die we onszelf cadeau doen om wat voor soort reden dan ook.
Bij deze prikkels komt je interne motivatie en de wil kijken die beïnvloeden of we de keuze maken om het te eten of niet. Dit kan af laten hangen of je met een doel bezig bent of gewoon “nee” durft te zeggen. Honger is dus niet alleen maar wat eten.

 

Maar hoe kunnen we dit gevoel nu beïnvloeden?. Wel er zijn een aantal tips en trucjes. Dit zijn de volgende:

 • Drinken na een paar happen. Vocht werkt als water op een spons waardoor het eten een groter volume krijgt. Dus meer vulling is een voller gevoel.
 • Goed kauwen. Laat je lichaam werken voor de energie. Bij goed kauwen stimuleer je, je lichaam om verteringssappen aan te maken. Wist je dat je ongeveer 20 tot 25 keer dient te kauwen op een hap voedsel?.
 • De hoeveelheid vezels vergroten. Vezels geven een vullend gevoel en je lichaam moet meer werken om het te verteren.
 • Zorg dat je niet gaan vervelen. Verveling en niks doen vraagt snel om dan maar wat te gaan eten. Ik noem het in mijn consulten “het GTST moment”. Dus blijf actief.
 • Goed ritme in je eetmomenten. Meer kleinere eetmomenten zorgen voor een minder hongergevoel.
 • Hogere consistentie van je voeding. Producten zoals luchtige mousse en gedroogde vruchten zorgen ervoor dat je lichaam denkt dat het veel op heeft terwijl dit eigenlijk wel mee valt.
 • Geef niet toe aan de “sugar rush”. Een “sugar rush” krijg je doordat je veel snelle suikers eet, die geen vulling geven in je lichaam. En je blijft maar eten en eten omdat je lichaam het erg lekker vindt, maar je krijgt loze energie binnen waar je lichaam weinig mee kan. Dus suiker mag best maar houd het binnen de perken.

 

Ik hoop dat ik jullie iets meer heb kunnen leren over het fenomeen honger.

 

Ciao Arne

 

 

Attachment