Iedereen kent wel iemand met een gluten allergie of een intolerantie ook wel coeliakie genoemd. Maar wat zijn gluten nu eigenlijk en wat levert het voor problemen op voor de mensen die het hebben. In dit blog wat meer uitleg over de aandoening. Naar schatting hebben in Nederland alleen al zo’n 170.000 mensen coeliakie. De meeste van hen, zo’n 135.000, weten nog niet dat ze coeliakie hebben. Dit komt aangezien de verschijnselen wel aanwezig zijn alleen is de diagnose nog niet gesteld is.

Wat zijn gluten dan?.
Gluten is een eiwit dat van nature in verschillende granen aanwezig zijn. Deze eiwitten zorgen voor problemen aan het slijmvlies van de dunne darm. De dunne darm is bedekt met plooien en zogenoemde darmvlokken. Deze plooien zorgen dat de voedingstoffen opgenomen kunnen worden uit de voedingsbrij en verder verwerkt worden in het lichaam. Als iemand met coeliakie gluten eet volgen er ontstekingen in het slijmvlies en wordt de darmwand ontstoken. Volgt langdurige blootstelling van gluten aan de darm kan deze dusdanig beschadigd worden dat de darm de voedingstoffen niet goed meer kan opnemen. Wat kan leiden tot verdere complicaties als tekorten en ondervoeding.

Waar zitten gluten in?.
Gluten zitten van nature in graanproducten zoals: tarwe, rogge, gerst, gierst, bulgur, couscous, parelgort, mout. Ook in haver zitten gluten aangezien er in haver toch een gedeelte tarwe in voorkomt. In puur haver zitten geen gluten. Dus dat betekend dat iemand met een glutenallergie de volgende producten niet mag eten.

 • Brood
 • Crackers en beschuit
 • Muesli en cruesli
 • Gebak, koekjes en cake
 • Alle soorten deegwaren (inclusief filodeeg) en pizza’s
 • Pannenkoeken, tortilla’, pitabroodjes en naan
 • Soepen, bouillon en sauzen (gluten wordt hierin gebruikt als bindmiddel)
 • Gemarineerde vleessoorten en vleeswaren
 • Gekruide vleessoorten en vleeswaren
 • Gepaneerde producten
 • Veel soorten snoep en snacks
 • Veel soorten ijs en desserts
 • Alle biersoorten

(bron: http://www.alleswetenovercoeliakie.nl/behandeling/glutenvrij-dieet/waar-zit-gluten-in/)

Overige gevaren van coeliakie
Ook als iemand uit eten gaat in een restaurant is het van belang dat de keuken geïnformeerd wordt dat er iemand met coeliakie aanwezig is. Maar een klein beetje bloem of het frituren in een frituur waar net bitterballen in gefrituurd zijn kan voor ernstige problemen zorgen bij diegene. Of denk bijvoorbeeld aan een verjaardag of een borrel waar bier en borrelhapjes voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen

Gluten een dieet voor het leven
Iemand met coeliakie heeft dit de rest van zijn/haar leven. Er is geen medicatie of behandeling voor. Het is één van de meest strenge diëten, aangezien een zeer kleine hoeveelheid gluten direct voor problemen kan zorgen.

Dieetadvies:
Belangrijk is om te weten waar gluten in zouden kunnen zitten. Het is dus van belang dat diegene een etiket kan lezen en toevoegingen en additieven kan herkennen. Ook is het van belang dat enkele voedingsstoffen die ontbreken in een dieet zonder graan toegevoegd worden. Dit zijn onder andere: vezels, vitamine B1, vitamine B11 en ijzer. Deze dienen op een andere manier het lichaam in te komen.

Glutenallergie of coeliakie is gewoon een hele vervelende aandoening waarbij constant iemand op de risico’s moet letten. Maar als men de valkuilen en alternatieven op voedingsgebied weet kan er prima mee geleefd worden.

Ciao Arne

Termen: Vesicadietist, gluten, coeliakie, dieetadvies, voedingsadvies, vezels

Leave a Comment